Versterk onze digitale veiligheid

Auteur
Ronald de Bruin
Gepubliceerd op
Filters
Nieuws
Podcast

De bescherming van onze persoonsgegevens is eigenlijk een fundamenteel mensenrecht. "En daar staan wij voor als Nieuw Sociaal Contract", zegt kandidaat nummer 5 op de lijst van NSC Europa Ronald de Bruin. Hij is cyber security specialist. "In Europees verband zijn we tot de conclusie gekomen dat we allemaal beter worden van samenwerken. Uiteindelijk is beveiliging zo sterk als de zwakste schakel."

Geen inbreuk op grondrechten

Lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink en Ronald de Bruin gaan in de podcast van NSC ‘Beperk en versterk Europa’ in op de noodzaak om Europese samenwerking op het gebied van digitale veiligheid te versterken. Dirk Gotink: “Als je alleen al kijkt naar de invloed vanuit Rusland op de Europese verkiezingen, denk ik dat we ons moeten realiseren dat er iedere dag tienduizenden hackers buiten de Europese Unie proberen onze democratie te destabiliseren. Er staan bovendien blijkbaar Europese politici op kieslijsten van Europese lidstaten die gefinancierd worden door Rusland. Dat is een gigantisch probleem. Pieter Omtzigt heeft daar in de Tweede Kamer aandacht voor gevraagd. Online veiligheid kent geen landsgrenzen. Dus het is evident dat we daar moeten versterken. Wie staat nog op tegen Facebook of Elon Musk? Als het bijvoorbeeld gaat over het verspreiden van desinformatie om de Europese verkiezingen te beïnvloeden? Online is het al oorlog, zonder dat wij het door hebben. Samenwerkingsverbanden met buurlanden zijn dus belangrijk, ook op het gebied van justitie en vervolging. De meeste online misdaad zien wij niet, maar ondernemers merken het iedere dag. Zij worden gehackt en krijgen hun data pas terug nadat ze een bedrag betalen."

AI en andere nieuwe technologieën

"Laten we ook alsjeblieft voorkomen dat de technologie controle gaat krijgen over de mens", zegt Ronald. "Als je kijkt waar kunstmatige intelligentie naartoe beweegt, dan zie je aan de ene kant heel veel voordelen. Bijvoorbeeld, online huidkanker kunnen herkennen. Maar aan de andere kant zien we deepfake video's die niet van echt te onderscheiden zijn. Daar moeten we iets aan doen. Bedrijven die deze technologieën ontwikkelen, nemen in eerste instantie mensenrechten überhaupt niet mee. Wat er eigenlijk nodig is, is privacy by design. In het ontwerp van de technologie wordt dan al nagedacht hoe de privacy van mensen kan worden beschermd. Nieuw Sociaal Contract is een partij die de mensenrechten centraal stelt. En daar is nog een wereld te winnen."

Luister hier podcast 'Versterken van onze digitale veiligheid' met   lijsttrekker van NSC Europa Dirk Gotink en kandidaat Ronald de Bruin

Online is het al oorlog, zonder dat wij het door hebben. we moeten samenwerken in Europa aan onze digitale veiligheid

Over de auteur

Gerelateerde items