Justitie, veiligheid en migratie in Europees verband

Auteur
Femke van der Meulen
Gepubliceerd op
Filters
Nieuws
Podcast

Justitie, veiligheid en migratie; allemaal thema's die in Europees verband enorm belangrijk zijn.
Femke van der Meulen is gevangenisdirecteur en kandidaat nummer 2 op de lijst van NSC Europa. "Landen willen de regie over justitie graag zelf houden, maar er zijn natuurlijk wel Europese afspraken. Wij hebben in Nederland onafhankelijke rechtspraak en als je wordt vastgezet, heb je het recht om met een advocaat te praten. Dat recht willen we bijvoorbeeld absoluut behouden, want dat is broodnodig”, aldus Femke in de podcastserie Beperk en versterk Europa.

Ondermijning en georganiseerde misdaad

Het Europese programma van NSC heeft de titel ‘Beperken en versterken’. Op justitie willen we samenwerking versterken, zeker als het gaat om georganiseerde, grensoverschrijdende misdaad. Lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink: “We hebben in Europa te maken met ondermijning. Dat betekent dat de onderwereld veel te dicht op de bovenwereld komt te zitten. We hebben gezien wat het bijvoorbeeld op Malta voor consequenties kan hebben als dat helemaal misgaat. Daar wordt de samenleving op heel veel plekken gecontroleerd door de georganiseerde misdaad. Wij moeten niet naïef doen, want Nederland heeft ook zware criminaliteit met een enorme drugsproductie en speelt een belangrijke rol in Europa in de distributie van die drugs.” Femke: "Nederland is een belangrijk exportland. Daarnaast kennen we een gedoogcultuur. Dat maakt drugs een issue. We hebben de Europese Unie hard nodig om misdaad tegen te gaan."

Migratie in Europa

Ook migratie is een belangrijk thema in Europa. Femke: “De insteek moet zijn: wij bieden jou veiligheid, want jij kan dat in jouw eigen land niet krijgen op dit moment. Dat is tijdelijk. Onze levensstandaard is natuurlijk veel aantrekkelijker dan die in heel veel andere landen. Hoe ga jij daarin bijdragen? Ga je de taal leren, meedoen, je expertise laten zien? Dan bloeit zo iemand ook op en wordt hij onderdeel van de maatschappij. Dan vindt de buurman dat ook niet meer vreemd, want dan doet die persoon gewoon mee. Dan hebben we met elkaar een sociaal contract."

Procedures versnellen

Dirk voegt toe dat we er trots op mogen zijn hoe we in heel Europa zoveel Oekraïners hebben opgevangen. "Maar op veel plekken is het heel normaal dat je gewoon na een bepaalde periode, als je aan het werk gaat, ook bijdraagt en een deel van de kosten op je neemt. Dat zou hier ook normaal moeten zijn. Mensen die uit een oorlogsgebied komen, moeten bescherming krijgen in Europa. Maar we stoppen nog veel tijd en energie in procedures als het gewoon 100% zeker is dat een persoon uit een veilig land komt en dus niet kan blijven. Die procedures moeten met het migratiepact versneld worden. De overheden moeten weer controle hebben over de buitengrenzen. Nu bepalen mensensmokkelaars wie Europa binnenkomen en wie niet. Terwijl dat een kerntaak is van de overheid. Dat is gewoon geen goed bestuur. Dat is waar Europa echt moet leveren."

Luister de podcast 'Investeren in veiligheid, stop misdaad' met Dirk Gotink en Femke van der Meulen

Mensensmokkelaars bepalen wie Europa binnenkomen en wie niet. Terwijl dat een kerntaak is van de overheid. Dat is gewoon geen goed bestuur. Dat is waar Europa echt moet leveren.

Over de auteur

Gerelateerde items