Reinout van Malenstein: "Agressie en datahonger van China weerstaan"

Gepubliceerd op
Filters
Nieuws

Nog geen twee maanden geleden was hij advocaat in China; nu draait hij volop mee in de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. En Reinout van Malenstein (links op de foto) kwam meteen op plaats 3 terecht. Geen wonder, want hij heeft een missie: de agressie en datahonger van China weerstaan. En dat kán. "China heeft ons meer nodig dan wij China."

China? Hij kan het niet anders zeggen: "Het is een dictatuur. Sinds Xi aan de macht is gekomen, is alle vrijheid, democratie en rechtsstaat eruit geperst." En dat was geen onontkoombare ontwikkeling benadrukt Reinout. "Aan het begin van de eeuw ging het echt de goede kant op in China, maar tijdens covid zijn de mensenrechten echt gigantisch beperkt." Het kan heel snel gaan, wil hij maar zeggen. Reinout: "Met de toeslagenaffaire en Groningen, zag ik dat mensen ook in Nederland niet meer op de overheid konden vertrouwen. Die dingen samen vormden mijn motivatie om voor NSC aan de slag te gaan. Wat er in China gebeurt, kan ook in Nederland gebeuren. Daarom vind ik het zo goed dat NSC het kiesstelsel wil hervormen en een constitutioneel hof wil creëren."

Achterdeur in telefoon

Wat er moet gebeuren: allereerst moet de gigantische datastroom van Europa naar China stoppen. "Daar heb ik onlangs een opiniestuk over geschreven in het AD samen met Dirk Gotink. Je moet bedenken dat China op elk moment alle info uit je telefoon kan opvragen als je een Chinese telefoon hebt. En het gaat nog een stap verder: ook als je geen Chinese telefoon hebt, maar je telefoon is in China gemaakt, dan kunnen ze wellicht ook via een achterdeurtje al je gegevens leeghalen."

En Reinout ziet nog meer ellende opdoemen aan de horizon. "In 2049 is de communistische partij honderd jaar aan de macht in China. Het ziet ernaar uit dat China voor die tijd Taiwan aan zal vallen. Vroeger was het devies 'Chinezen vechten niet met Chinezen', maar dat idee is nu losgelaten. De hereniging met Taiwan hoeft niet meer vreedzaam plaats te vinden. Dat woordje is ‘vreedzaam’ is namelijk onlangs geschrapt."

Wat kan Europa doen tegen zo’n machtig en agressief land? Volgens Reinout ligt de sleutel in de economie van China. "De Chinese economie draait niet lekker en dat roept weerstand op bij de bevolking. Hetzelfde zag je tijdens covid: er waren zoveel protesten in China! De communistische partij werd bang, die dacht dit gaat de verkeerde kant op. Dáár zie je de zwakte van het systeem. En bedenk je dat China ons méér nodig heeft dan wij China. Dat heeft een land als Frankrijk scherper in de gaten dan Duitsland. In Duitsland speelt vooral het korte-termijn-handelsbelang ben ik bang. Maar op de lange termijn hebben ze juist het meest te lijden als er handelsmaatregelen komen."

Staatsbedrijven

"Het gaat er niet zozeer om dat we alle economische banden met China moeten verbreken, maar we moeten als de wiedeweerga de-risken: bepaalde takken van de economie deels verplaatsen naar Europa." Staan Nederlandse ondernemers daarvoor open? Volgens Reinout wel: "Die zeggen vooral dat de oneerlijke concurrentie met China een gigantisch probleem is. En dat begrijp ik goed. Veel Chinese bedrijvenzijn eigenlijk Chinese staatsbedrijven. China bezit veel grondstoffen, productiecapaciteiten en doet aan overproductie. Zo worden bijvoorbeeld EV’s, zonnepanelen en staal op de Europese markt gedumpt. Chinese producten voldoen vaak niet aan Europese regelgeving waar onze eigen ondernemers wel aan moeten voldoen. Dat is niet eerlijk. De regels moeten zo zijn dat wij vanuit Europa in buitenlandse fabrieken kunnen checken of er aan Europese regels wordt voldaan, en dan de echte fabrieken, zonder dat je naar zo'n propaganda-fabriek wordt gestuurd die alleen voor de show gebouwd is. Als ik in het Europees Parlement aan de slag ga, wil ik aan de slag met deze oneerlijke handelspraktijken die Europese bedrijven uit de markt prijzen."

Geen extra Nederlandse laag op Europese wet- en regelgeving

Verder wil Reinout aan de slag met het Europese wetgevingsproces dat volgens hem beter kan. "Ik was vroeger advocaat aan de Zuidas en in Enschede, daarna advocaat in China voor Europese klanten. Vaak doet Nederland een extra laag op Europese wetgeving, zoals de AVG, maar ook Natura2000. Dit brengt onze ondernemers in gevaar. Het is beter om hier te voldoen aan de minimumbepalingen. Wij moeten ophouden om altijd het beste jongetje van de klas te willen zijn. Hiervoor is het cruciaal om in de regio te blijven, en naar Brussel en Den Haag te pendelen. Alleen dan blijft het regionale belang in Europa gewaarborgd."

Meer weten? Luister hier de podcast waarin Reinout in gesprek is met lijsttrekker Dirk Gotink over het belang het borgen van onze veiligheid.

Gerelateerde items