Goed bestuur in de Europese Unie, daar staat NSC voor

Auteur
Dirk Gotink
Gepubliceerd op
Filters
Nieuws
Podcast

De Unie is zo sterk als de zwakste schakel, omdat we zoveel gemeenschappelijk hebben. De Europese munt is niets meer waard als een van de landen zijn begrotingstotaal laat gaan. Als één land de rechtstaat, de criminaliteit of de paspoorten niet op orde heeft, hebben alle Unie landen een probleem. Ook binnen Europa zijn goed bestuur en bestaanszekerheid de twee belangrijkste thema’s voor NSC.

Pieter Omzigt en lijstrekker van NSC Europa Dirk Gotink spreken in aflevering 2 van de podcastserie ‘Beperk en versterk Europa' hun zorgen uit over de relatie van Nederland met Europa en het belang van de rechtstaat en goed bestuur.

Ondermijning van de rechtsstaat

Er zijn voorwaarden om lid te kunnen worden van de Europese Unie - en die zijn er niet voor niks. Lijsttrekker van NSC Europa Dirk Gotink: “Er is niet voor niks een toetreding. Het gaat om grondrechten en de rechtsstaat. Dat zijn kernvoorwaarden om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Dat is uiteindelijk het belangrijkste wat we met elkaar delen. Wat er is gebeurd, is dat er landen bij zijn gekomen waar het vaak achteraf mis is gegaan. Als de trend van de ondermijning van de rechtsstaat in een aantal lidstaten doorzet, dan hebben we in Nederland een enorm probleem. Daarom vinden wij het essentieel dat rechtstaatssproblemen eerst worden opgelost en dat er pas dan wordt gekeken naar eventuele uitbreiding van de EU.”

NSC gelooft in een vorm van Europese samenwerking

NSC gelooft in een vorm van Europese samenwerking. Het is beter voor onze welvaart en onze veiligheid. We willen zorgen dat het bestuur op orde is, de rechtsstaat beschermen, corruptie bestrijden en we zijn absoluut tegen een schuldenunie. Binnen de Unie gelden strenge regels voor begrotingen; lidstaten van de Europese Unie mogen maar een beperkt begrotingstekort hebben. Grote landen, inclusief Duitsland, Frankrijk en Italië, hebben zich daar niet altijd aan gehouden. De EU is ook schulden aangegaan in het coronaherstelfonds. NSC zit heel hard op de lijn om geen verdere schulden aan te gaan in Europa. We willen het voor de volgende generatie goed achterlaten en daar horen geen enorme schulden bij.

Luister de podcast 'Goed bestuur in Europa' met Pieter Omtzigt en Dirk Gotink.

Wat ons betreft gaan we eerst die rechtsstaatsproblemen oplossen en dan pas kijken hoe we het uitbreidingsproces van de EU goed GAAN vormgeven.

Over de auteur

Gerelateerde items