Samenwerking om Europa te beschermen tegen Rusland en China

Auteur
Reinout van Malenstein
Gepubliceerd op
Filters
Nieuws
Podcast

Er komt een nieuwe grootmacht aan en dat is China. En daar moeten we het over hebben. China vormt een bedreiging voor onze economie, voor ons democratisch systeem en onze veiligheid”, aldus Reinout van Malenstein. Hij woonde meer dan dertien jaar in China en is expert Chinees-recht. Hij staat nummer 3 op de lijst van kandidaten voor NSC Europa.

China werd in de jaren negentig door veel Europese bedrijven gezien als de volgende groeimarkt. “Om aantrekkelijk te zijn voor China, hebben heel veel bedrijven kennis overgebracht naar China. Met het idee daar dan de markt op te kunnen. De Chinezen omarmden de kennis en hebben vervolgens de deur om hun markt te betreden dicht gedaan. Zij pakken onze technologie en daar smijten ongelimiteerd geld tegenaan om daar iets beters van te maken. En dat lukt ze heel goed. Dat bedreigt onze economie”, aldus lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink in de podcast van NSC ‘Beperk en versterk Europa’.

Systeembedreiging

Naast economisch is er sprake van een systeembedreiging. China laat zien dat zij honderden miljoenen mensen uit de armoede kunnen trekken, zonder dat daar vrijheid of democratie voor nodig is. Hierdoor kunnen mensen gaan denken dat die manier van besturen positief is. Die autoritaire vorm van besturen, het succesvol zijn als dictatuur en als onvrij land, dat is een grote bedreiging voor de toekomst van de democratie en vrijheid in Nederland.

Vriendschapsband tussen China en Rusland

China wordt steeds machtiger en dat is een bedreiging. Zeker in combinatie met Rusland. Reinout: “Wij zetten sancties in om Poetin tegen te houden. Tegelijkertijd worden door de Chinezen die sancties compleet ondermijnd. Wie koopt Russische olie en gas? De Chinezen. Wie leveren aan de Russen? De Chinezen. Er is een duidelijke vriendschap tussen China en Rusland. Rusland is op dit moment de grootste veiligheidsbedreiging voor de Europese Unie die wij kennen. China helpt Rusland zoals wij Oekraïne proberen te helpen.”

Investeren in defensie, voedselzekerheid en importregels verscherpen

Veiligheid en bestaanszekerheid zijn voor NSC belangrijke thema’s. Zonder veiligheid hebben we geen bestaanszekerheid. We moeten in Europa flink investeren in defensie, voedselzekerheid en kritisch zijn op onze importregels. Samenwerken in Europa dus om ons te beschermen tegen Rusland en China.

Luister de podcast van kandidaat Reinout van Malenstein en lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink 'Versterk samenwerking om Europa te beschermen tegen Rusland en China'.

Er is een duidelijke vriendschap tussen China en Rusland. Rusland is op dit moment de grootste veiligheidsbedreiging voor de Europese Unie.

Over de auteur

Gerelateerde items