Er zijn veel voorbeelden waarbij nadelige gevolgen van wet- en regelgeving onvoldoende zijn doordacht waardoor het negatieve gevolgen heeft voor bestaanszekerheid van mensen. Dat zien we in Nederland bijvoorbeeld terug in het gebrek aan woningen. En in Europa de Green Deal. Terecht wordt er aan de natuur gedacht, maar er is onvoldoende gekeken of mensen energiemaatregelen wel kunnen betalen en naar de gevolgen voor boeren.
Natuur herstellen én betaalbare huurwoningen bouwen
Wat moet je regionaal regelen, wat nationaal en wat Europees? Hierover praten Lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink en kandidaat Susan Faal-Takak in de podcast van NSC ‘Beperk en versterk Europa’. “NSC is voorstander van het versterken van de natuur, maar dat mag niet de bestaanszekerheid van burgers, bedrijven en gemeenschappen in gevaar brengen’, stelt lijsttrekker NSC Europa Dirk Gotink. “We zijn eigenlijk de hele tijd met de natuur bezig en willen dat er een goede balans is tussen wat we kunnen doen aan economische en maatschappelijke activiteiten en de natuur. Maar we zitten vast aan een aantal wetten, ook uit Brussel, die vaak ook nog eens moeilijker worden gemaakt in Den Haag. We zitten nog steeds met de gevolgen van de richtlijn water en ook de natuurherstelwet is een groot thema geweest. Er werden gebieden aangewezen waar het de komende vijftig jaar niet slechter mocht gaan. Je hebt het beste voor met een natuurgebied, maar daarnaast wil je bijvoorbeeld betaalbare huurwoningen bouwen. Maar dat beïnvloedt het natuurgebied. NSC vindt dat dat samen moet kunnen gaan."
Europese regels nationaal vertalen
Kandidaat NSC Europa Susan Faal-Takak: "In de tijd dat ik Statenlid was, hebben we ons ontzettend druk gemaakt over de regels en de wetten die Europa heeft bedacht en vastgesteld. Lokaal ontstaat er dan bijvoorbeeld over stikstof een hele andere discussie. Het gesprek moet ook gaan over de ruimte en vrijheden die je nationaal nog hebt. Het is belangrijk dat we regionaal en provinciaal de kans krijgen om naar Europese en nationale plannen te kijken. En dat er ruimte is om regionaal en nationaal aanvullingen te doen. Je moet met elkaar het gesprek aangaan. In plaats van dat we volledig op slot gaan.”
Dirk Gotink: "Het zijn gewoon mensen die de wetten maken. Het zijn ook Nederlandse Europarlementariërs van andere partijen die de detailwetgeving voorstellen. Er zijn politieke partijen die Nederland en Europa op slot reguleren. Volgens mij moeten we detailwetgeving beperken. Europa begint niet in Brussel, dat is wat we moeten omkeren.”
NSC wil voorkomen dat we verzanden in detailwetgeving en daardoor volledig vast komen te zitten