Investeer in defensie om onze eigen veiligheid te waarborgen

Auteur
Naomi Yogi-van Loon
Gepubliceerd op
Filters
Nieuws
Podcast

De essentie waarvoor we de Europese Unie ooit hebben opgericht, is vrede waarborgen in Europa. Het is eigenlijk voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat wij in Europa weer het gevoel hebben dat die veiligheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Als Oekraïne valt, hebben wij een enorm veiligheidsprobleem. "Europa kan voor ons op grote kwesties zo'n verschil maken", zegt Naomi Yogi-Van Loon, specialist EU buitenlands en veiligheidsbeleid. "Het is natuurlijk beperken en versterken. Beperken waar Europa niet zoveel kan bijdragen. Versterken op grote thema's, zoals veiligheid, klimaat en migratie. Daar kunnen we het verschil maken en daar wil ik mij voor inzetten."

Vrede is niet vanzelfsprekend

Naomi Yogi-Van Loon is kandidaat 4 op de lijst voor NSC in Europa. Samen met Dirk Gotink, lijsttrekker voor NSC Europa spreekt ze in de podcast van NSC ‘Beperk en verstrek Europa’ over de noodzaak voor Europa om te investeren in veiligheid en defensie. De oorlog in Oekraïne heeft ons weer met de voeten op de grond gezet. Dirk Gotink: "Vrede is niet vanzelfsprekend. Het idee dat wij nooit voor onze eigen vrede hebben gevochten, is gewoon absurd. Maar het leger was lange tijd niet meer zo belangrijk en we hebben de dienstplicht afgeschaft. De rol van de Europese Unie in de komende jaren is met name het ontwikkelen van de defensie-industrie. Dat 27 lidstaten niet 30 soorten tanks ontwikkelen, maar zorgen dat die industrie sterker wordt en dat we veel minder verschillende soorten spullen gaan produceren."

Naomi: "We hebben decennialang enorm bezuinigd op defensie. Op tanks, op schepen, op personeel en op kennis. Maar je moet wel in staat zijn om je grondgebied te verdedigen, om bij te dragen aan artikel 5 missies. En dat kunnen we op dit moment gewoon niet."

Opbouwen defensiecapaciteiten

Naomi: "We besteden in Europa bijna zoveel aan defensie als China doet. Alleen we doen dat gefragmenteerd. Door de Europese defensiecapaciteiten gecoördineerd op te bouwen, kunnen onze militairen beter samenwerken en krijgen we meer slagkracht. Daarmee zijn we in Europa zelf in staat om onze veiligheid te garanderen, dat is nu heel belangrijk. Ongeacht wie er straks in Amerika verkozen gaat worden als president. We willen meer samenwerking, meer verantwoordelijkheid binnen de NAVO. Dan houd je wel je nationale soevereiniteit en kan je zelf beslissen waar je je militairen inzet, maar draag je bij aan de Europese samenwerking."

Luister hier de podcast van Naomi Yogi-Van Loon en Dirk Gotink 'Investeer in veiligheid en defensie' 

Je moet in staat zijn om je grondgebied te verdedigen. We moeten investeren in defensie voor onze veiligheid.

Over de auteur

Gerelateerde items